Det är så mkt som händer just nu, så det får bli en liten paus.
KRAM
Som jag har ältat och vridit på det fram&tillbaka....
Ska jag ansöka eller inte?
Många av mina kompisar hotar med att "om du inte söker så gör vi det åt dig"
så nu sitter jag o väljer ut lite bilder på mina bakverk.
Ja, jag SKA söka. (omg....what have i done?)
Kramar
Tror jag är den enda som inte bakat lussekatter ännu i år, om man får tro facebooks alla bilder...
MEN vi gillar varken torra bullar, saffransmaken (så mkt) eller äckliga russin...
men så idag fick jag ett ryck när snön vräkte ner, jag hade julmusik på och kände sån stämning att jag bara MÅSTE vika mig för traditionen ;)
men jag gjorde som vanligt "på mitt sätt"
Jag frågade efter tips på recept på FB och fick lite olika, så jag tog lite av varje och så blev det jättebra.
(så goda att min son frågade om han kunde få receptet)
Lussebullar med vanilj och mandelmassa
50 gram jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran
2 dl socker
5 dl mjölk
3 stora matskedar lätt creme fraiche
1 nypa salt
ca 15 dl mjöl. (du känner och ser på degen när det räcker) spara till utbakningen också
Fyllningen:
200 gram smör eller margarin
1 1/2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
ägg
pärlsocker
MANDELMASSA
Jag gjorde såhär:
smulade ner jästen. smälte margarin/smöret.
blandade ner mjölken o kände så det blev 37 grader (fingervarmt)
tillsatte sockret, saffran och saltet
rörde tills det var upplöst
tillsatte mjölet lite åt gången tills det blev en fin deg.
Lät jäsa under bakduk ca.40 min
kavlade ut som på bild 1
lade på smör/socker/vaniljblandningen (rejält) Mums....
rev sedan mandelmassan så det kom överallt
rullade ihop hela degen till en stor rulle
lade i formar (eftersom det är SÅ mycket fett o "glurr". annars rinner det ut)
Lät jäsa ca 30 min till under duk
sätt på ugn 250grader
pensla med uppvispat ägg, på med pärlsocker och SHVUSSSS in i ugnen i ca 8 min. (beror på ugn)
Åh vad goda! Ni MÅSTE testa att göra dom, ni kommer aldrig mer återgå till "åttorna med russin" ;)
Kramar
och glöm inte min andra blogg http://dansbandsfrun.bloggplatsen.se/
Oj vad roligt jag hade igårkväll när jag skulle göra i ordning två fulla plåtar med mini-cupcakes.
Dekorationerna var över hela köket när jag var klar....
Spritsar med olika frostingar, strössel i alla möjliga former o färger o MUMS, va svårt det var att hålla fingrarna i styr!
Ni kan få se lite av resultaten...
jag vet inte hur det är med er, men jag blir så glad av att se sånnahär små söta godingar!!
"MER SÖTSAKER ÅT FOLKET"!!!! ;)
Jag KAN ha fått till den godaste frostingen med mascarponeost men det receptet kommer imorgon....
Kakfat från Ö&B
bakgrund: Diversis Norrköping
Kramar
glöm inte att jag även bloggar på http://dansbandsfrun.bloggplatsen.se/
En killbekant fyller 40 idag, och ville ha två väldigt enkla tårtor att bjuda på. Och jag fick fria händer så jag passade på att testa lite guld och silver.
(nu råkade jag bränna min hand mellan de båda två dekoreringarna så den bruna tårtan fick bara "kärlek" med EN hand)
Nr 1: fylld med Mjölkchokladfluff och glasscreme. Spacklad med smörkräm, täckt med MMF
Nr 2: fylld med Jordgubbsmousse och glasscreme. Spacklad med smörkräm, täckt med sockerpasta med chokladsmak.
Kramar